Mindtip 35 Wat is professioneel leiderschap
0 min. leestijd

Mindtip 35 Wat is professioneel leiderschap

Af en toe geef ik een leestip. Mij is indertijd door de uitgeverij gevraagd een voorwoord te schrijven voor dit prachtige boek. Van de week herlas ik het weer eens. Zeer de moeite waard! 

In deze steeds complexer wordende wereld is excellent leiderschap meer en meer noodzakelijk. Of het nu in het bedrijfsleven is of in het openbaar bestuur, medewerkers en burgers worden mondiger, maatschappelijke vraagstukken worden ingewikkelder. Toch hebben we het beeld van een leider als een charismatische alleskunner, een held. Dit Obama-complex gaat ons langzaam opbreken.

David Pendleton en Adrian Furnham  breken in hun boek “Waarom je als leider niet alles hoeft te kunnen.” een lans voor gedeeld leiderschap. Niet iedere leider kan uitblinken op alle vlakken. De schrijvers van dit boek beschrijven 5 fundamentele leiderschapstaken: Focussen, inspireren, bekrachtigen, faciliteren en leren. De kans dat een leider al deze taken even goed zal kunnen uitvoeren achten zij zeer gering. In grotere organisaties is het daarom van groot belang dat deze taken verdeeld worden in een leiderschaps-team. Maak gebruik van elkaars talenten. In de wereld van professionals is er een beweging van specialisatie en differentiatie die al jaren bezig is. Het wordt tijd dat leiderschap zich ook verder gaat professionaliseren.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen