Mindtip 108: Een rommeltje.

Heb je ooit die prachtige ted talk van Brené Brown gezien? Het is al een oudje maar nog steeds heel inspirerend, en een mooie uitspraak van haar hierin is:  "Life is messy, clean it up, organise it and put it in een bento box." Dit was haar oude overtuiging als wetenschapper, totdat ze de kracht van kwetsbaarheid ging onderzoeken.

En zo herkenbaar. We proberen ons leven zo goed mogelijk te organiseren door te plannen, doelen te stellen, alles zo goed mogelijk te ordenen en te structureren. Onze agenda up-to date te houden.

Maar ook ons denken en ons voelen willen we onder controle te krijgen. Er zijn nogal wat scholen die ons voorhouden dat het echte leven pas kan beginnen na de grote schoonmaak in onze bovenkamer. We moeten afreken met ons verleden, voordat we met beide voeten in het heden kunnen staan.

Al deze controle mechanismen zouden ons moeten behoeden voor rampspoed en ongeluk. Als we maar hard genoeg werken aan ons zelf dan worden we nooit ziek, zijn we door iedereen geliefd, slim, knap en gewaardeerd.

Maar we hebben niet door dat we onszelf daarmee juist afwijzen. We overschreeuwen daarmee onszelf.

Echt geluk heeft niets met controle te maken, echt geluk IS.. En altijd een beetje bitter zoet, met bewustzijn voor dukkha, die alom aanwezige, erkenning voor ons lijden en dat van anderen.

Makkelijk gezegd? Dat is waar, maar we bieden vanuit Mindable veel kennis en methoden aan om je daarin een zetje in de liefdevolle richting te geven.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen