Wat is het Dunning Kruger effect?

Het Dunning-Kruger-effect is een cognitieve bias waarbij mensen met beperkte kennis of vaardigheden de neiging hebben om hun eigen capaciteiten te overschatten. Ze hebben de neiging te geloven dat ze competenter zijn dan ze werkelijk zijn, omdat ze onvoldoende inzicht hebben in hun eigen onbekwaamheid.

Het effect is genoemd naar David Dunning en Justin Kruger, twee psychologen die in 1999 een onderzoek publiceerden waarin ze het fenomeen beschreven. Ze ontdekten dat mensen met lage vaardigheden op een bepaald gebied de neiging hebben om hun eigen prestaties te overschatten en te denken dat ze beter zijn dan anderen. Tegelijkertijd hebben mensen met hoge vaardigheden de neiging om hun eigen prestaties te onderschatten en denken ze dat anderen net zo bekwaam zijn als zij.

Het Dunning-Kruger-effect kan optreden op verschillende gebieden, zoals intelligentie, emotionele intelligentie, leiderschapsvaardigheden, enzovoort. Het is belangrijk op te merken dat het effect niet van toepassing is op alle individuen, maar eerder een algemene observatie is van menselijk gedrag.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?