Mindtip 36 vraag drie keer waarom
0 min. leestijd

Mindtip 36 vraag drie keer waarom

We moeten van alles van onszelf. Terwijl we lang niet alles ook echt willen. Een groot gedeelte van wat we moeten zijn regeltjes die we onszelf opgelegd hebben, en die we zo automatisch volgen dat we er volledig van overtuigd zijn dat we ons er ook werkelijk aan moeten houden. Men noemt dat ook wel ‘regelgeleid gedrag’. Aan de andere kant zijn er dingen die we willen doen omdat ze voor ons belangrijk zijn.

En soms twijfelen we, moet ik dit nu van mezelf of wil ik het echt.

Ricardo Semmler, management goeroe, opperde dit idee. Vraag drie keer waarom. En als je na de derde keer nog steeds een antwoord kunt geven op die vraag en dat antwoord ook echt kunt voelen, dan wil je het echt, omdat het belangrijk voor je is.

Een voorbeeld.

Stel dat je het idee krijgt: Ik wil of moet een opleiding volgen. Vraag jezelf; Waarom?

Omdat ik mezelf wil ontwikkelen. Vraag jezelf nog een keer; Waarom wil ik mezelf ontwikkelen?

Omdat ik mijn kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten. Waarom wil ik mijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten?

Omdat ik op een zinvolle en professionele wijze een bijdrage wil leveren aan mijn omgeving!

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen