Mindtip 26 Hoe ontwikkel je positieve gevoelens
in ACT
1 min. leestijd

Mindtip 26 Hoe ontwikkel je positieve gevoelens

1 Wees open en nieuwsgierig

Natuurlijk hebben we verwachtingen ten opzichte van ons leven. We hebben allemaal een beeld van hoe ons ideale leven eruit kan zien. Maar het leven is veel weerbarstiger dan we ons kunnen bedenken. Het leven voltrekt zich meestal nogal onafhankelijk van onze verwachtingen. Onze verwachtingen zitten in ons hoofd en soms kunnen we ons zo met die verwachtingen vereenzelvigen dat we het contact met de echte wereld om ons heen verliezen. Een goede manier om uit die starre verwachtingen te ontsnappen is nieuwsgierigheid. Open staan voor andere denkbeelden, open staan voor verrassingen.

 

2 Dankbaarheid

Geef je leven eens een cijfer tussen de één en de tien, waarbij één staat voor een soort somber ‘comateus’  bestaan en tien voor een continue staat van euforie. Stel dat je je leven een vijf geeft. Nu kun je je focussen op de vijf die je nog mist in je leven maar kijk ook eens naar die vijf punten die er wel zijn. Waar bestaat dat dan precies uit, en kun je daar ook eens bij stilstaan. Kun je ook echt dankbaarheid voor voelen? Natuurlijk kun je dat. Er zijn zaken in je leven waar je blij mee bent, we hebben alleen soms de neiging om die over het hoofd te zien en ons te focussen op onze problemen en wat er allemaal nog ontbreekt.

 

3 Wees vriendelijk

Maak de bewuste keuze om vriendelijk te zijn naar andere mensen. Laat eens iemand voorgaan bij de kassa van de supermarkt, zeg eens hallo tegen een wildvreemde, glimlach eens naar een ander, laat een andere auto voor je invoegen op de snelweg. En registreer gewoon het effect wat dat heeft op jouw gevoel. Onderzoek toont aan dat dat een zeer weldadige invloed heeft op jou. En je bezorgt een piepklein lichtpuntje aan een ander.

 

4 Bij andere mensen zijn

Maak tijd voor je vrienden. Spreek met ze af, doe samen leuke dingen. Als je de keuze hebt om over te werken voor een paar tientjes of af te spreken met vrienden, kies voor dat laatste. Het maakt je echt gelukkiger.

 

5 Wees echt

Hoe meer je in staat bent jouw eigen leven te leiden en niet dat van een ander, hoe gelukkiger je bent. Dat is een lastige instructie, want wie ben jij dan in essentie. Maar met wat aandacht hiervoor kun je meer en meer voeling krijgen met die gedachte. Het is soms ook zeer lastig omdat je dan niet meer voldoet aan de verwachtingen van anderen en het vraag ook lef. Maar de beloning is er ook naar.

 

Kom eens met ons praten over ACT coaching. Het bijzondere van deze vorm van coaching is dat het niet probleem- of klachtengericht is. We richten ons vooral op het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen