Mindtip 16 Verander je mind verander je brein ...
1 min. leestijd

Mindtip 16 Verander je mind verander je brein ...

Dacht men ooit dat het brein nadat het volgroeid was niet meer verandert, tegenwoordig zijn de inzichten daarover anders. Eigenlijk zijn we continu bezig om ons brein aan te passen. Elke nieuwe gedachte maakt nieuwe verbindingen in je brein. en hoe vaker je die gedachte denkt hoe steviger die neurale banen in je hersenen worden. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van je denken, mindful te zijn van al die processen in je hoofd.

Het vaak denken van negatieve gedachten zorgt ervoor dat er patronen van denken, doen en voelen ontstaan die jouw leven op een negatieve wijze kunnen bepalen. Sterker nog er treed zelfs verslaving op aan negateve gedachten.

Wanneer je niet mindful bent heb je niet eens in de gaten dat je die patronen afdraait. Je gaat op in die gedachten, je gelooft ze ook voor 100% en je handelt ernaar. soms met alle gevolgen van dien. Mindfulness leert je om deze patronen op te merken. En er niet meteen op te reageren. Dat maakt je een stuk minder reactief. Soms zijn we niet meer dan een werktuig van onze gedachten en de bijbehorende emoties.

Tegenwoordig kunnen we mensen in een f-MRI leggen en kijken naar hun hersenactiviteit. Bij Mindfulness is dat aardig onderzocht. Zelfs na een korte training van 8 weken zijn er zichtbare veranderingen in de hersenen opgemerkt, die samenhangen met meer balans tussen ratio en gevoel en meer aandacht.

NLP helpt je vervolgens om nieuwe verbindigen in je brein aan te leggen die wel functioneel zijn. Hierdoor wordt je zelfbewuster, krachtiger en reken je af met disfunctioneel gedrag. Je zult merken dat je je minder laat leiden door je angsten, boosheid en verdriet, omdat je ze niet meer als problemen ziet die opgelost moeten worden. Dat maakt een boel energie vrij om je leven zo in te richten dat jij en je omgeving daar blij van worden.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen