Wat verstaan we onder familie opstelligen?
Familieopstellingen, ook wel bekend als systemisch werk of familieopstellingen, is een therapeutische methode die werd ontwikkeld door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het is gebaseerd op het idee dat familieleden onderling verbonden zijn in een systeem en dat verstoringen in dit systeem invloed kunnen hebben op het welzijn van individuele familieleden.
Bij een familieopstelling wordt vaak in een groep gewerkt, maar het kan ook individueel plaatsvinden. Een persoon, de 'vrager', brengt een specifiek probleem, een vraag of een thema in waar hij of zij meer inzicht in wil krijgen. Andere deelnemers, vaak willekeurig gekozen uit de groep, stellen zich op als representanten van familieleden of andere relevante elementen in het systeem.
De representanten worden fysiek in de ruimte opgesteld, meestal zonder voorafgaande informatie over de familie of het probleem. Vervolgens ervaren zij gevoelens, gewaarwordingen en gedachten die overeenkomen met de dynamiek binnen het systeem. De therapeut begeleidt het proces en onderzoekt de onderliggende patronen en verstrikkingen.
Tijdens een opstelling kunnen verstoorde relaties, onbewuste loyaliteiten, verborgen dynamieken of onverwerkte emoties binnen het familiesysteem zichtbaar worden. Het doel is om bewustzijn te creëren rond deze verstoringen en mogelijkheden te vinden voor heling en een betere balans in het systeem.
Het is belangrijk op te merken dat familieopstellingen geen wetenschappelijk bewezen therapie zijn en dat de effectiviteit ervan controversieel is. Sommige mensen ervaren echter positieve veranderingen en inzichten door deel te nemen aan deze methode. Als je geïnteresseerd bent in familieopstellingen, raad ik je aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde therapeut die ervaring heeft met deze benadering.