Mindtip 8 Klik of niet?

 

Je kent het fenomeen? Met de één hebt je een klik en met de ander niet. Het lijkt wel een mysterie. Sommige mensen ken je al jaren en je hebt nog steeds het idee dat je van verschillende planeten komt, en bij een ander, die je net een half uur kent, heb je het gevoel dat je elkaar meteen al volledig begrijpt. Goede communicatie begint met het maken van verbinding met de ander. In NLP noemen we dat ’rapport’ (spreek uit:rappoor) . Je komt namelijk met de inhoud niet verder dan de verbinding toelaat. Door het maken van verbinding vergroot je de veiligheid en het vertouwen onderling.

We hebben een ingebouwd mechanisme om die verbinding tot stand te brengen. Dat noemen we spiegelen. Heel simpel gezegd; de ander spiegelen zorgt bijna vanzelf voor ’rapport’. Doe zoals de ander doet, zowel verbaal als non-verbaal, en er is verbinding.

We doen dit van nature. Denk maar eens aan lachen of gapen. Als je dat een ander ziet doen dan spiegel je dat zonder er bij na te denken.

Rapport is het fundament voor de NLP opleidingen. Rapportvaardigheid is het eerste wat je tijdens onze opleidingen tot in de finesses leert beheersen.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable
Reactie plaatsen

Wil je contact met ons over je persoonlijke ontwikkeling, bel ons (0229-843325) of vul onderstaand formulier in. 

We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.