Mindtip 30 Giftige gedachte kalt gestellt
in ACT
1 min. leestijd

Mindtip 30 Giftige gedachte kalt gestellt

Uit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) weten we dat gedachten niet uitgegumd of veranderd kunnen worden. Als een gedachten eenmaal in je hoofd postgevat heeft dan zit hij daar voorgoed.

Stel je eens levendig een gele koe met een blauwe kop voor. Dat is waarschijnlijk een geheel nieuwe gedachte, maar als je die eenmaal in je opgenomen hebt gaat hij waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd. De kans is groot dat als je binnenkort eens langs de Ikea rijdt, en je ziet die blauw-gele kleurencombinatie je opeens met diezelfde koe in je hoofd zit. Met dank aan Gijs Jansen, ACT-docent van See True, die mij ook opgezadeld heeft met deze nutteloze gedachte ;).  Het enige wat je kunt doen met vervelende gedachten is werken aan de functie van die gedachte. We noemen dat defusie. Je gaat een andere relatie aan met die gedachte waardoor hij niet meer zo’n grote invloed op je heeft. Je gaat zo’n gedachte niet meer voor waar aannemen.

Je kunt een giftige gedachte ook voorstellen als een virus op je computer. Alleen zijn dit virussen die je niet kunt verwijderen maar je kunt ze wel in quarantaine zetten. En op die manier uitschakelen. Als ik mijn verstand betrap op zo’n gedachte dan helpt het mij vaak al om tegen mijn verstand te zeggen. Giftige gedachte kaltgestellt! Waarmee ik me meestal al losmaak van die gedachte.

Wil je eens vrijblijvend komen praten over onze ACT-coaching neem dan contact met ons op. Leer bij ons om te stoppen met te vechten met giftige gedachten en de daarbij horende gevoelens en ze simpelweg in quarantaine te zetten om vervolgens je energie te gebruiken om een fijn en betekenisvol leven te gaan leiden.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen