Eten doe we allemaal. We hebben ook allemaal ‘iets’ met eten. De meeste mensen houden ervan, en veel mensen hebben een gespannen verhouding met eten. Of we eten te veel, of te weinig. Of we voelen ons schuldig omdat we te veel eten. We hebben gezondheidsproblemen door verkeerd en/of te veel te eten.
Wat kan mindfulness nu betekenen in onze relatie met eten? Veel! Mindful eten betekent op een bewuste manier met voeding omgaan, je bewust worden van de automatische piloot als het gaat om eten. Je bewust worden van je lichamelijke behoeftes mbt tot eten. En daarnaast ook je bewust worden van allerlei emotionele valkuilen die je aanzetten tot ‘troost-eten’. Niet ingevulde emotionele behoeften die vertaald worden naar ‘honger’ en ‘eet-hunkering’. met (vr)eetbuien tot gevolg. En daaropvolgend schuldgevoel.
In zijn algemeenheid helpt de beoefening van Mindfulness (meditatie) je met meer bewustzijn voor deze emotionele processen, meer contact met je lichaam, waardoor je de lichamelijke behoeften beter leert ‘lezen’. Vertragen zodat je een pauze laat ontstaan tussen triggers die je aanzetten tot eten en de response van daadwerkelijk je mond volstoppen met van alles.
In onze Mindfulness Sangha zullen we een aantal lessen besteden aan Mindful eten en geven we tips over hoe je mindfulness en eten, wat voor soorten honger er zijn en hoe je daar mee om kunt gaan. Het gaat niet over diëten of afslanken, maar over bewust eten, zodat je goed voor jezelf zorgt en ook nog kan genieten van je maaltijden.
Voor meer info over deze mindfulness oefengroep: https://mindable.nl/mindfulness-sangha/