Mindtip 40 Even offline zijn voelt als een bevrijding
1 min. leestijd

Mindtip 40 Even offline zijn voelt als een bevrijding

Ik ben een liefhebber van Social Media. Daarnaast gebruik ik ook Whatsapp en natuurlijk mijn email. Ik heb er veel lol mee, maak en onderhoud op een leuke manier contacten en geniet van de postings op Facebook en Twitter. Ik gebruik ze ook zakelijk om een beetje reclame te maken voor Mindable. En een leven zonder email kan ik me niet goed meer voorstellen en zou ik ook niet willen.

Al deze communicatiemiddelen moeten mij echter wel dienen. Er zijn van die momenten dat ik voordat ik het weet even mijn Facebook, Twitter of mijn mail check. Het is een automatisme. En dan kan het gebeuren dat een berichtje me afleidt van waar ik mee bezig ben. Uit onderzoek is vast komen te staan dat iedere afleiding je minimaal 20 minuten kost om weer de focus te richten op je oorspronkelijke taak. En zo verlies je kostbare tijd.

Maar ook energie. Je kent het wel, nog even je werkmail checken voordat je naar je bed gaat. En dan is er ‘stront aan de knikker’. Je kunt het pas morgen oplossen, maar je hele systeem schiet in de alarmstand. Misschien slaap je wel slecht na dat bericht en lig je te piekeren.

Ik ga de laatste tijd wat kritischer om met al die communicatiemiddelen. Zo heb ik inmiddels mijn voicemail zo ingesteld dat er geen berichten meer ingesproken kunnen worden. Dat is al een hele bevrijding. Ik krijg dus geen meldingen meer dat er een voicemail is ingesproken. En dus ook geen voicemails meer met: Hallo, met …., tja ik dacht laat ik Kees eens even bellen…. .  :( Of voicemails van mensen die denken toegang te hebben tot mijn to-do lijst.

Naar aanleiding van een uitzending van Tegenlicht van de VPRO, die ging over de luxe van offline zijn, stuitte ik op een simpel appje, genaamd Freedom, dat je geheel naar eigen keuze in staat stelt om je bij tijd en wijle even te vrijwaren van social media, mail en whatsapp-achtige programma’s. Zodat je een tijdje gefocussed kunt werken en ’s avonds en in het weekend van je werkmail verstoken blijft.

Freedom is zeer simpel in te stellen, kost iets maar niet de wereld en ik heb er zeer veel profijt van. Een aanrader dus!

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen