Mindtip 44 Hoe houden we het overzicht in een druk bestaan?
1 min. leestijd

Mindtip 44 Hoe houden we het overzicht in een druk bestaan?

Things to do

Hoe houden we het overzicht in een druk bestaan?

Een handig hulpmiddel wat we zo langzamerhand allemaal kennen, zijn de “ttd-lijstjes” wel, oftewel: things-to-do.

Heerlijk die ttd-lijstjes. Het geeft structuur aan mijn dag, schept orde in de chaos in mijn hoofd en voorkomt dat ik al die kleine klusjes, die ik anders vast vergeet, eindelijk eens aanpak. Heerlijk ook om er dan, meteen na het afronden van een taak, met een rode pen, een dikke streep door te zetten. En mijn euforie aan het einde van de dag, over een lijstje met enkel rode strepen, is nagenoeg vergelijkbaar met het winnen van een halve marathon!

Tenminste……, zo was het. De lijstjes bleken, net als de “high” van een intensieve sportprestatie, een verslavende werking te hebben. Een volledig afgestreept lijstje, met aan het einde nog een stukje dag over, leidde tot langere lijstjes. Ik kon steeds méér doen op één dag. Geweldig? Of dodelijk vermoeiend?

Het is pas kort geleden dat ik, na een specifieke NLP-oefening, tot een nieuw inzicht kwam met betrekking tot mijn ttd-lijstjes. Ik realiseerde mij, dat er op die lijstjes nooit dingen staan die ik echt graag wil doen. De ttd-lijstjes bleken mij weg te houden van wat ik echt leuk vind om te doen, de dingen waar ik echt blij van word!

Sinds die realisatie gaat het bij mij dus anders. Bij elke taak die ik op het lijstje zet, stel ik mezelf de volgende vragen: Is dit nodig? Is dit nu nodig? Word ik hier blij van?

Het is even wennen, maar wat geeft het een ruimte en vrijheid!

“To do or not to do”, that’s the question. Hoe werkt dat bij jou?

Deze Mindtip is geschreven door Marijke de Jong, NLP masterpractitioner en familie-opsteller bij Mindable

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen