Je kent het vast wel, je partner gaat naar bed, je zegt “welterusten” en binnen een paar minuten sta je voor de koelkast een stuk kaas af te snijden, of graai je een flinke hand snoep uit de snoeppot, of breek je een brok zorgvuldig verstopte chocolade af. Uit het zicht van je geliefde, want je hebt even geen zin in commentaar….
Maar je merkt ook dat dit gedrag inmiddels zo ingesleten is dat je er geen weerstand meer aan kunt bieden. Je weet dat het niet gezond is, dat het de belangrijkste reden is dat je overgewicht hebt en je voelt je er schuldig door. Maar al deze rationele overwegingen, en je kent ze in de loop der jaren allemaal, helpen je geen zier om deze snaaineiging onder de knie te krijgen. Met andere woorden, je kunt je niet uit dit probleem weg denken. Er zijn geen helpende gedachten die je van dit vervelende gedrag afhelpen. Dit is ook in psychologisch onderzoek bekend. Het onderdrukken van gedrag werkt meestal averechts. Of het helpt maar zeer tijdelijk.
Maar er is hoop!
Het is bekend dat het mogelijk is door een ontregelende stimulus te verbinden aan ongewenst gedrag je de cirkel van denken, doen en voelen kunt doorbreken. Dit is een vorm van cognitieve defusie [1]. We kiezen als ontregelende stimulus in dit geval jezelf filmen met je smartphone en dat vervolgens ook terugkijken.
Je doet dus het volgende. Stel je hebt de neiging om een bonk kaas af te snijden en op te eten.
-Je voelt de neiging om kaas te snoepen opkomen. Sta jezelf ook toe dit te gaan doen.
-Pak je smartphone en maak een video van het hele gebeuren, opstaan, naar de koelkast gaan, de kaas pakken, een stuk afsnijden (even lastig met het opnemen maar het kan), je gaat weer zitten op de bank en je werkt de kaas naar binnen. Neem van dat laatste een duidelijk ‘close-up’. Door het met je smartphone op te nemen kijk je ook ‘live’ naar dit gedrag. Alsof je in de spiegel kijkt.
-Vervolgens kijk je dat filmpje een paar keer terug.
-Voel wat dit met je doet.
-Wis het filmpje. 😉
Je hebt nu iets ontregelends toegevoegd aan dit gedrag. De kans is nu zeer groot dat je voortaan makkelijker deze neiging kan weerstaan. Mocht je na verloop van tijd toch het effect van deze oefening voelen weg ebben (wat onwaarschijnlijk is) doe hem dan gewoon opnieuw.
En bedenk zelf maar eens een paar andere toepassingen voor deze methode ……
Bij onze M-ACT coaching leren we je onder andere deze defusie technieken. We leren je om niet al die gedachtes en gedragingen ‘in te gaan’ en ze daar te vuur en te zwaard te bestrijden, maar we leren je jouw binding (fusie) met niet functionele gedachtes, gevoelens en gedrag losser te maken of zelfs helemaal te verbreken. Op onze website staat een uitgebreide pagina over Acceptance and Commitment Therapy (coaching)