..van de vredelievende 'Boeddhist'.
Ik kreeg voor mijn verjaardag een nieuw koksmes. Je kent ze misschien wel, zo'n prachtig, vlijmscherp Japans mes van een bijzondere legering, die de uitjes als vanzelf snijdt. Het grappige was dat in de verpakking van het mes een pleister meeverpakt was. Een waarschuwing!
Ik heb er iets mee, een mooi koksmes, omdat ik van koken houd, het zwaard van Manjushri en het mes van Ockham om mij een weg te banen in deze verwarrende wereld.
Het zwaard van Manjushri is een symbolisch attribuut van Manjushri, bekend als de bodhisattva van wijsheid en intellectueel inzicht.
Het zwaard van Manjushri symboliseert de scherpe, doordringende wijsheid die nodig is om de illusies van onwetendheid en de oorzaken van lijden te doorklieven. Het vertegenwoordigt het vermogen om de waarheid te onderscheiden van misleiding, illusie en verwarring. Het zwaard staat symbool voor het snijden van onwetendheid en het wegnemen van de oorzaak van het lijden, waardoor de geest wordt bevrijd.
Het zwaard van Manjushri wordt ook geassocieerd met onderscheidingsvermogen en het vermogen om dualiteiten te transcenderen. Het symboliseert het doorsnijden van de dualistische concepten van goed en kwaad, juist en onjuist, en het bereiken van een dieper begrip van de werkelijkheid voorbij oppervlakkige tegenstellingen.
Het herinnert ons eraan onze geest te scherpen, illusies te doorzien en een dieper begrip van de werkelijkheid te ontwikkelen.
Het principe van het mes van Ockham, een Engelse filosoof uit de 14e eeuw, stelt dat wanneer er verschillende verklaringen zijn voor een fenomeen, de eenvoudigste verklaring met de minste aannames de voorkeur verdient, totdat er voldoende bewijs is om een andere verklaringen te ondersteunen. Een simpele (en ik houd van simpel) vuistregel om allerlei vage theorietjes en complotjes te fileren.
Beide instrumenten zijn handig om feiten en kletskoek te onderscheiden, heel effectief, maar wees voorzichtig! Ik heb me ook wel eens in mijn vingers gesneden.