Mindtip 76: Motivatie, eigenaarschap en de rekening.
1 min. leestijd

Mindtip 76: Motivatie, eigenaarschap en de rekening.

Eigenlijk is dit meer een vraag dan een tip. En we hopen dat we wat reacties krijgen van deelnemers, trainers en andere betrokkenen bij trainingen of coachingstrajecten. En misschien kunnen we wat met die reacties en resulteert dit mini-onderzoekje in een tip!

De vraag is eigenlijk of er een relatie bestaat tussen het eigenaarschap van de deelnemer bij diverse soorten programma’s en of die deelnemer zelf , uit eigen portemonnee, bijdraagt.

We weten wel dat de werking en het succes van bijvoorbeeld Mindfulnesstrainingen in belangrijke mate afhankelijk is van de inzet van de deelnemer. Als je niet oefent gebeurt er niets. En soms valt dat niet mee. Je moet iedere dag wat tijd vrijmaken om te oefenen. En pas dat maar eens in, in onze drukke dagbesteding.

Wat ons opvalt bij sommige trainingen of coachingstrajecten is dat als de deelnemer niet zelf de rekening betaalt, er vaak minder betrokkenheid, inzet, kortom eigenaarschap is. De baas betaalt, of de training wordt vergoed door de zorgverzekering, dus is er misschien wat minder drive om ervoor te gaan. Ze willen wel graag een bewijs van deelname! 😉 Ik moet erbij zeggen dat dit lang niet altijd het geval is, maar onze evaluaties eens terugkijkend wel regelmatig.

We hebben een paar vragen:

Herken je dit?
Is hier ooit onderzoek naar gedaan?
Als je dit herkent, hoe ga je daar dan mee om?
Is er een manier om dit te ondervangen?

Ben benieuwd naar jullie reacties, zet ze svp onder dit bericht dan kunnen andere betrokkenen meelezen en hier ook uit kunnen leren.

Alvast bedank

Kees Dullemond

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen