Mindtip 32 Mindfulness ook actief bij acute depressie
1 min. leestijd

Mindtip 32 Mindfulness ook actief bij acute depressie

Ik citeer even rechtstreeks een bericht van gezondheidsnet van een paar dagen geleden:

Een mindfulnesstherapie kan patiënten met een actuele depressie helpen in het verminderen van hun klachten. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Joël van Aalderen van het Radboudumc. Hij onderzocht voor het eerst de effecten van mindfulness bij een actuele depressie.

Eerder was al bekend dat mindfulness behulpzaam is bij het voorkomen van terugval in depressie. De methode kan daarmee een goede aanvulling zijn op behandeling met antidepressiva.

Volgens cijfers van de Hersenstichting kampen 640.000 mensen in Nederland met depressie. Voor veel patiënten is dit een terugkerend fenomeen. Depressie is daarmee een potentieel chronische aandoening met een grote mate van lijden. Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is begin 2000 ontwikkeld om te voorkomen dat depressies terugkeren. Dit is een achtweekse training die bestaat uit aandachtsoefeningen en cognitieve therapie en kan een alternatief vormen voor (jarenlange) onderhoudsmedicatie met antidepressiva.

Actuele depressie

Meerdere studies hebben aangetoond dat MBCT helpt bij het voorkomen van terugval bij mensen die in het verleden drie of meer depressies hebben doorgemaakt. Van Aalderen wilde weten of de methode ook effectief is voor mensen die een actuele depressie doormaken.

In een onderzoek met 205 deelnemers die allemaal drie of meer depressies hebben doorgemaakt, vergeleek hij de effecten van MBCT met de gebruikelijke behandeling die mensen kregen. Van de deelnemers had ongeveer een derde op het moment van het onderzoek last van depressieve klachten.

Positief effect

De onderzoeker vond dat de effectiviteit van MBCT bij het verminderen van depressieve klachten vergelijkbaar was tussen patiënten met een huidige depressie en patiënten zonder huidige depressie. De afname van depressieve klachten werd gestimuleerd door een positief effect van MBCT op piekeren en malen. De positieve werking bleef behouden tot een jaar na de training.

“Mensen met terugkerende depressies hebben blijkbaar ook baat bij MBCT tijdens een actuele depressie”, aldus Van Aalderen. “Zij hoeven dus niet langer uitgesloten te worden voor deze psychologische behandeling. Vervolgonderzoek zal meer informatie moeten leveren voor wie MBCT wel en niet geschikt is.”

Wat moet ik daar nog meer over zeggen ….

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen