Mindtip 101: Is mediteren gevaarlijk?
0 min. leestijd

Mindtip 101: Is mediteren gevaarlijk?

Ieder jaar verschijnen er artikelen in de pers waarin mindfulness en meditatie op de korrel genomen worden. Deze mindfulness bashing is een ritueel waar we wel een beetje aan gewend zijn. Meestal blijkt dat de schrijver zich er nooit echt in verdiept heeft, laat staan er iets mee gedaan heeft. Of uitgaat van totaal ridicule uitgangspunten als mindfulness is slechts een verdienmodel, mindfulness is alleen maar goed voor de werkgevers, zodat ze de druk nog eens kunnen opvoeren,  mindfulness is 'alles maar over je kant laten gaan en nergens meer kritisch over nadenken', mindfulness is stoppen met plannen, mindfulness is mode, mindfulness is de zoveelste zelfverbeterings methode, mindfulness is geen wondermiddel (duh!), en de laatste; mindfulness is gevaarlijk!

Mindfulness is niet gevaarlijk, maar het doet natuurlijk wel wat met jouw 'binnenkant' . Mocht je bekend zijn met psychiatrische klachten, praat dan even met je behandelaar. Maar het is in mijn ervaring heel zeldzaam dat je het advies zult krijgen vooral maar geen mindfulness cursus te volgen, of dat je door de beoefening in de problemen zult komen.

Mindfulness is op een andere manier natuurlijk heel gevaarlijk. Mindfulness blijkt gevaarlijk te zijn voor opgeblazen ego's. Ego's die vooral bezig zijn met zichzelf groter te maken, zichzelf te verbeteren of succes na te jagen ten koste van alles.. Mindfulness leert je dat het in het leven gaat om liefde, compassie en verbinding. Voor jezelf en je omgeving. Leven vanuit het hart is de essentie.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen