MIndtip 9 Vermijden van verlies of het bereiken van iets moois?
in ACT
1 min. leestijd

MIndtip 9 Vermijden van verlies of het bereiken van iets moois?

Hoe motiveren we onszelf?

Daniel Kahneman is een wereldberoemde psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver van het boek ”Thinking Fast and Slow’ en heeft hier veel onderzoek naar gedaan.

Hij beschrijft het gedrag van taxichauffers in New York. Die weten dat ze gemiddeld 500 dollar per dag moeten omzetten voor een redelijk inkomen. Met slecht weer is het makkelijker om klanten te krijgen dan bij mooi weer. Wat doen de meeste chauffeurs dan? Bij mooi weer rijden ze van ’s ochtendsvroeg tot ’s avonds laat om aan die 500 dollar te komen. En bij slecht weer stoppen ze vaak vroeg in de middag, omdat ze hun dagomzet al binnen hebben. Interessant, hè? Het idee om op een slecht-weer-dag een flinke slag te slaan en een buffertje op te bouwen voor de dagen met mooi weer is kennelijk niet motiverend genoeg.

Het is wat Kahneman betreft een voorbeeld van een algemeen menselijk patroon. We laten ons makkelijker leiden door het vermijden van verlies dan door het verkrijgen van winst.

Ik denk dat we dit voorbeeld kunnen verbreden naar minder economische contexten. Herken jij je erin dat jouw aandacht ook vaker gaat naar het vermijden naar vervelende zaken dan naar het bereiken van iets moois?

Met ACTcoaching  krijg je zicht op dit soort vermijdings patronen. Je leert jezelf beter kennen. En je leert ook om ondanks dit soort neigingen meer en meer te kiezen voor wat belangrijk en betekenis voor je is.  3580199_1_org 3580790_1_org

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen