Wat zijn woorden eigenlijk? Het zijn symbolen. Symbolen die verwijzen naar een werkelijkheid. Ons verstand heeft er nogal wat moeite mee om een onderscheid te maken tussen de werkelijkheid, die door onze zintuigen waarneembaar is, en taal. In onze steeds ‘taligere’ wereld is dat onderscheid vaak zoek.
Steeds vaker denk ik; “Waar gaat dit over?” , als ik weer eens een pompeus geschreven managementstuk lees, waarin de schrijver vooral zijn moeilijke-woorden-vocabulaire (moeilijk woord) tentoonspreidt. Het is ook niet de bedoeling dat ik het snap, het is vooral de bedoeling dat ik het idee krijg dat ik er niet bij hoor. Pas als je bij de club hoort, kun je het snappen. Het gaat in veel gevallen om imago en buitenkant.
En ons verstand trapt er in! Woorden brengen ons in trance. Ons verstand verwart taal met wijsheid. Niet dat er geen wijze woorden bestaan, maar laat je niet beetnemen. Doe uiteindelijk altijd de werkelijkheids-test. Kijk naar waarneembaar gedrag en resultaten.
En zo ontmasker je mooipraters en goeroes die praten over liefde en verbinding, maar een slagveld aanrichten in hun omgeving. Onlangs waren er weer wat schrijnende ontmaskeringen van deze gladpraters uit de Boeddhistische hoek die ver over de grens van fatsoenlijke gedrag gegaan waren en dat al jaren lang.
Zo ontmasker je politici en beleidsmakers, wiens beloftes en idealen de houdbaarheid van een verkiezingsperiode hebben.
Zo ontmasker je leiders en managers die zeggen voor ‘hun’ mensen te staan, maar als het puntje bij het paaltje komt je laten vallen als een baksteen uit eigen belang.
Ik ben geen Feyenoord supporter, maar wel aanhanger van hun credo. Geen woorden maar daden!
Overigens …. dit waren ruim 270 woorden. 😉