Mindtip 102 De Dubieuze Dans van Marketing en Persoonlijke Ontwikkelingstrainingen
1 min. leestijd

Mindtip 102 De Dubieuze Dans van Marketing en Persoonlijke Ontwikkelingstrainingen


De Dubieuze Dans van Marketing en Persoonlijke Ontwikkelingstrainingen

Marketing en persoonlijke ontwikkelingstrainingen gaan al jaren hand in hand. Marketing draait om het bevorderen van de verkoop van producten en diensten, terwijl persoonlijke ontwikkelingstrainingen gericht zijn op het verbeteren van individuele vaardigheden en het bereiken van persoonlijk succes. De toenemende populariteit van persoonlijke ontwikkelingstrainingen heeft geleid tot een gevaarlijke samensmelting met marketingtechnieken. Trainers ontpoppen zich als gewiekste marketeers.

I. Het spel van manipulatie: Marketing draait om het beïnvloeden van de percepties en keuzes van consumenten. Door gebruik te maken van psychologische technieken en manipulatieve tactieken, worden consumenten verleid tot het geloven dat ze iets missen en dat de aangeboden trainingen hen de oplossing bieden. Het probleem ontstaat wanneer deze marketingtechnieken worden toegepast in persoonlijke ontwikkelingstrainingen, waar het beoogde doel zou moeten zijn om mensen te helpen groeien en hun volledige potentieel te bereiken. Het inzetten van manipulatie en valse beloften ondermijnt de oprechtheid en effectiviteit van dergelijke trainingen. Denk maar eens aan al die moeiteloos manifesteer trainingen. Wat ze over het algemeen manifesteren is een geldstroom naar de aanbieder.

II. Het spel van illusie: Een ander kritisch aspect van marketing in persoonlijke ontwikkelingstrainingen is de neiging om een illusie van succes en geluk te creëren. Veel marketeers spelen in op de menselijke behoefte aan erkenning en zelfverbetering, en beloven dat hun trainingen de sleutel zijn tot onmiddellijk succes en een vervuld leven. Echter, persoonlijke ontwikkeling is een langdurig en persoonlijk proces dat geen snelle oplossingen biedt. Door de nadruk te leggen op directe en snelle resultaten creëren deze marketeers  een vals gevoel van prestatie en kunnen ze leiden tot teleurstelling en onrealistische verwachtingen bij de deelnemers.

III. Het spel van financieel gewin: Het verontrustendste aspect van de samensmelting tussen marketing en persoonlijke ontwikkelingstrainingen is de financiële motivatie die hierachter schuilt. Veel van deze trainingen zijn  prijzig en worden gepresenteerd als investeringen in iemands toekomstig succes. Echter, de ware intentie achter deze hoge prijskaartjes is vaak het vergaren van grote winsten voor de trainers en marketeers, in plaats van het daadwerkelijk leveren van waardevolle inhoud voor de deelnemers. Deze focus op winstmaximalisatie ondermijnt de integriteit van de persoonlijke ontwikkelingstrainingen en -trainers en plaatst financieel gewin boven het welzijn van de deelnemers.

Nu is de scheidslijn best wel dun. Ik probeer ook klanten te werven en hoger te scoren in Google met deze website. Daarvoor luister ik ook wel eens naar marketingdeskundigen. Maar persoonlijk krijg ik jeuk van opzichtige marketingtaal en -trucs en zeker van bedrog.


Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen