Mindtip 80 Je bent je gedachten niet.

Wij zijn onze gedachten niet. We zijn niet wie we denken te zijn. Dit is inmiddels wel een bekend gegeven. Een prachtige oefening die je bij die ervaring brengt is de Mandala meditatie  in de Mindfulness Sangha. Waarom is dit zo belangrijk? Op het moment dat we ons identificeren met een gedachte over onszelf, kunnen we dat ervaren als het samenvallen met een mening of evaluatie over onszelf in plaats van onszelf zijn. En dat kan onder bepaalde omstandigheden een sterke verstarring betekenen. Met iedere identificatie met die verhalen in ons hoofd komt een wolk aan regels en algemene waarheden mee.

Als je jezelf traint om voorbij dat verhaal over jezelf te kijken kom je in een totaal andere werkelijkheid terecht die ongekende diepte kent. Voorbij ego-kramp, stress en contracties.

Vanuit de ACT (Acceptance and Commitment Training) kennen we deze oefening. Eén van de zuilen binnen de ACT is ” het zelf als context” . Wat ze daar mee bedoelen is het zelf als ruimte waarin jouw ervaringen plaatsvinden. Een andere naam daarvoor is ” het observerende zelf” .

In deze meditatie wissel je het zintuigelijke ‘kijken’ af met het mentale kijken naar gedachten. Bij kijken naar een object is het niet lastig om te ervaren dat er een observant is en een object om naar te kijken. Door de aandacht te verplaatsen naar gedachten zal het je steeds beter lukken om de denker te onderscheiden van de gedachte. Hierdoor word je min of meer losgekoppeld van de inhoud van je denken.

Als het gaat over transpersoonlijke of spirituele ontwikkeling zou je kunnen zeggen dat dit een noodzakelijke tussenstap is. Voordat je naar een hoger bewustzijn kunt gaan, in dit geval causaal of non-duaal, moet je je de-identificeren met je gedachten. Maw je kunt je denken gebruiken als tool, maar het is niet wie je bent. Er is dus in deze fase een denker en een gedachte.

In de Sangha staan inmiddels bijna veertig oefeningen en meditaties over mindfulness, (zelf)compassie, heartfulness, meditatie en sport, mindful-eten, toevluchtsoefeningen, metta en tonglen, et cetera. en nog steeds groeiend. Ben je geïnteresseerd geraakt in onze Sangha, lees hier meer: https://mindable.nl/mindfulness-sangha/