Mindtip 37 Het nut van rituelen
Weer iets gemeen met dieren. Rituelen!
Je zou onze handelingen kunnen verdelen in drie categorien. Functionele handelingen, voorbereidende handelingen (kop) en bevestigende handelingen (staart).
Functionele handelingen hebben een direct resultaat of een doel. Denk aan de basketballer die vanaf de strafworplijn een bal in het netje gooit. Maar waarom stuitert die basketballer precies vier keer met de bal voordat hij de bal gaat werpen? Het is een manier om een gevoel van controle te krijgen in een onvoorspelbare en en onbeheersbare situatie. Je hebt controle over die reeks van handelingen. Deze ‘voorbereidende handelingen’ oftewel kop-handelingen, blijken ook te werken! Je stress-levels gaan ook werkelijk naar beneden. Ook dieren kennen rituelen als ze geplaatst worden in dat soort stressvolle situaties. Dit heeft een studie aangetoont uitgevoerd door Prof David Eilam van de universiteit van Tel Aviv. {1.}. Er zijn ook bevestigende of controlerende handelingen, staarthandelingen, die een ritueel karakter kunnen hebben. Denk aan het keer op keer checken of je de deur op slot gedaan hebt. Gebleken is dat deze handelingen soms de neiging kunnen krijgen om dwangmatig te worden. (OCD)
Het uitvoeren van rituelen wordt vaak als bijgeloof weggezet, maar er blijkt een stevige psychologische reden achter te zitten. En het mooie is dat rituelen vaak een heel individueel karakter kunnen hebben, een soort persoonlijke handtekening.
Welke rituelen ken jij? Zijn het kop- of staarthandelingen? Zijn ze enigszins dwangmatig of helpend?