Mindtip 107 blijf uit de drama-driehoek

Wat is de dramadriehoek? 

De dramadriehoek, ook wel bekend als de Karpman-driehoek, is een concept uit de Transactionele Analyse (TA) en wordt gebruikt om de dynamiek van interpersoonlijke conflicten te beschrijven. De driehoek bestaat uit drie rollen: Aanklager, Redder en Slachtoffer. Mensen kunnen in verschillende situaties van rol wisselen, en dit kan leiden tot een destructieve dynamiek.


1. Aanklager: Deze persoon beschuldigt anderen, wijst met de vinger en geeft anderen de schuld. Ze kunnen kritisch, veroordelend en aanvallend zijn.

2. Redder: De Redder probeert anderen te redden of te beschermen, vaak zonder dat de andere persoon hierom heeft gevraagd. Ze kunnen bemoeizuchtig zijn en proberen anderen te controleren onder het mom van helpen.

3. Slachtoffer:Het Slachtoffer voelt zich hulpeloos, machteloos en onbekwaam. Ze accepteren vaak hulp van anderen zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Om uit de dramadriehoek te blijven, kun je overwegen:

1. Verantwoordelijkheid nemen: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en emoties. Vermijd de neiging om anderen de schuld te geven of te redden.

2. Grenzen stellen: Leer je eigen grenzen te herkennen en duidelijk aan te geven. Zeg "nee" wanneer dat nodig is en laat anderen hun eigen problemen oplossen.

3. Communicatie: Communiceer openlijk en assertief. Stel vragen in plaats van beschuldigingen te uiten. Luister actief naar anderen en probeer hun perspectief te begrijpen.

4. Empowerment: Help anderen om zelf oplossingen te vinden in plaats van hen te redden. Moedig zelfredzaamheid en autonomie aan.

5. Bewustwording:. Wees je bewust van de dynamiek van de dramadriehoek en herken wanneer je in een van de rollen dreigt te stappen. Probeer de dynamiek te doorbreken door bewuste keuzes te maken.

Door deze benaderingen toe te passen, kun je bijdragen aan het doorbreken van de destructieve dynamiek en een meer gezonde en constructieve relatie met anderen ontwikkelen.