Enkele maanden geleden vroeg een kennis aan me ‘is die timmerman die jullie bovenverdieping verbouwde betrouwbaar?’
Waarop ik volmondig met ja antwoordde. Wij waren heel tevreden over hem.
Gerustgesteld nam mijn kennis daarop contact op met de timmerman om zijn woonkamer aan te passen. Dat liep, nog voor de aanpassing, echter op een grote teleurstelling uit, want volgens mijn kennis was de timmerman helemaal niet betrouwbaar. Wat ons echt uitermate verbaasde.
Toen we daar een paar weken later uitgebreid over spraken bleek waar het probleem lag: we hadden niet dezelfde verwachtingen.
Voor ons was betrouwbaar dat de timmerman met ons meedacht en onze ideeën goed kon omzetten naar een reëel plan binnen onze grenzen. Wij vertrouwden op zijn expertise en lieten hem vrij in hoe hij het deed.
Voor mijn kennis betekende betrouwbaar dat de timmerman op de afgesproken tijd kwam, de materialen gebruikte die hij uitgezocht had en precies deed wat hij hem opdroeg.
Heb je ook zo’n ervaring, dat je over iets praat en aanneemt dat de ander precies weet wat je bedoeld met woorden als vertrouwen, respect, begrip, behulpzaamheid, gelijkheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid, zorgzaamheid?
Misschien kun je er de komende tijd eens op letten, wanneer deze waarde woorden voorbijkomen, of je beiden wel hetzelfde voor ogen hebt. Vraag er eens naar.
Mindtip van Ineke Koops, NLP masterpractitioner en assistent-trainer bij Mindable.