arrow_drop_up arrow_drop_down
Retraite, meditatie, Boeddhisme

Welkom bij de Mindfulness Sangha

De Mindfulness Sangha is een plek waar je op een zo heldere en duidelijke manier informatie kunt vinden over meditatie en bewust-zijnsgerichte ontwikkeling. 

Alles wat ik de afgelopen 40 jaar verzameld heb aan kennis en ervaring over (mindfulness) meditatie heb ik hier samengebracht. En alle vormen en (be)oefeningen heb ik zelf doorleefd.

Maar zoals de Boeddha ook altijd gezegd heeft, geloof niets maar test het zelf. 

De Mindfulness Sangha is onafhankelijk, niet religieus en sektarisch. We staan open voor elkaar, leren van elkaar en blijven open voor ontwikkeling. 


    De zes belangrijkste secties in de Sangha.       

Mindfulness en Shamatha meditaties

Hier vind je de basis oefeningen uit de Mindfulnesstrainingen. Een goede start voor het hele programma. Basis betekent in dit geval niet dat je het kunt overslaan na een tijdje. Het blijven oefeningen die ook na jaren zeer nuttig blijven. 
Advanced en Vipashyana meditaties

Hier gaan we een stap verder. We gaan met deze oefeningen in de richting van het mediteren op het bewustzijn zelf. Dit zijn beoefeningen die voorbij onze ratio gaan en de andere aspecten van onze mind, zoals gewaarzijn, helderheid en 'weten' meer in het licht zetten.  (Zelf)compassie meditaties

Hier vind je oefeningen uit de Compassion Focussed Therapy. Eén van de lastigste vermogens voor de westerse mens is het opbrengen van compassie voor zichzelf. We eisen van alles van onszelf en zijn vaak hardvochtig! Die hardheid projecteren we ook nog eens op de ander. Maar compassie is een keuze en een vaardigheid. Het is aan jou! 

Helende meditaties

Het feit dat we dit menselijk bestaan hebben is op zich al een reden om dankbaar te zijn. En nodigt ons uit om ook goed te zorgen voor datgene we mee gekregen hebben. Deze meditaties gaan over het goed verzorgen van onszelf. 


Mindful eten

We hebben allemaal een relatie met eten en onze gezondheid. Mindful eten gaat niet over diëten maar over leren op een bewsute manier om te gaan met voeding, hongergevoel en al onze gedachten daarover. 


Piekprestatie en mindfulness

Meditatie en mindfulness wordt steeds meer ingezet bij sport, theater en andere piekprestatie gebieden. Hoe ga je op een mindfulle manier om met al die al dan niet dwingende gedachten in je hoofd op het moment dat je een topprestatie moet leveren. 

Toevlucht meditaties

Ieder mens heeft de behoefte om te kunnen schuilen. Alleen zoeken we dat extern, bij iets of iemand anders. Bij een geloof, of bij een theorie of een isme. De enige plek waar je echt je toevlucht kunt vinden is bij jeZelf. Leer met deze oefeningen dichter bij jeZelf te komen en je te koesteren aan je eigen warmte. 

Ademhalings meditaties

Ademhaling is iets magisch, het is de verbinding tussen je hoofd en je hart, tussen binnen en buiten. Een barometer voor je gemoedstoestand en ook een regelknop voor je stemmingen en functioneren. Vanuit alle tradities is de ademhaling een sleutel tot gezondheid en welbevinden. Leer hier alle mogelijkheden. 

ZIJN

Geïnspireerd door de non-duale tradities uit het Boeddhisme.  

Wat zit er nu achter al dat denken en al die gevoelens, wie is die ik die zich al onze verhalen toegeëigend heeft.
Algemene instructies 

Meditatie is een oefenpraktijk. Dat betekent dat je op de één of andere manier mediteren deel van je dag-dagelijkse bezigheden moet laten worden. De algemene tip die ik je hierover kan geven is dat je een vast moment op de dag probeert te reserveren voor je beoefening. Gun jezelf dat ook. En als je het belangrijk genoeg vindt dan is er iedere dag wel een moment te vinden om op je kussen of meditatiebankje te gaan zitten. 

Als je nooit gemediteerd hebt dan raad ik je aan om met een mindfulness training te beginnen. De Sangha is vooral bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben met meditatie. Maar ook gevorderde beoefenaars vinden hier 'onderdak'. 

Je kunt in eigen tempo door de oefeningen heen gaan, maar ik begin met de Basis Mindfulnessoefeningen voordat je naar de andere beoefeningen gaat. Na die basis oefeningen maak jezelf een keuze. Waar ligt jouw primaire behoefte? Er is voor elk wat wils. De data-base aan oefeningen groeit nog steeds, wordt regelmatig ververst en hier en daar vernieuwd. 

Mindfulness Sangha FAQ

Voor wie is het online gedeelte van de Sangha toegankelijk?

De online Sangha is toegankelijk voor diegenen die een maand, kwartaal- of een jaarabonnement hebben op de Sangha.

Er bestaan zoveel soorten meditatie, waar moet ik aan denken bij de meditaties van deze Sangha?

We putten uit een heel scala aan meditatie en compassie materiaal. Bijvoorbeeld uit de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) Die is wat we allemaal wel kennen als de basis mindfulness trainingen. Maar verder uit de Compassion Focesed Therapy(CFT), uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Heartmath etc. Maar ook uit meer traditionele meditatie technieken uit de Yoga, Dzogchen en de Vipassana.

Het is voor mij lastig om de bijeenkomsten bij te wonen. Ik woon te ver weg. Heeft het zin om me aan te sluiten bij de Sangha?

Jazeker! De online omgeving biedt veel oefeningen en informatie waar je naar hartelust uit kunt putten. Bovendien is er een afgesloten board (forum) waar je met al je vragen terecht kunt en je kunt laten ondersteunen door andere deelnemers.

Waarom zou ik bij Mindable een meditatie abonnement afsluiten?

De belangrijkste reden is onze ervaring. Ruim 35 jaar meditatie ervaring. Dus geen boekenwijsheid, maar doorleefde wijsheid. Ik heb les gehad van grote meditatie meesters en wil die ervaring en kennis graag met jou delen.

Als ik wil stoppen hoe moet ik me dan afmelden?

Dat kan je doen door mij even een berichtje te sturen. Per mail of via de community. Als je een kwartaal abonnement hebt kun je je ieder kwartaal afmelden bij een jaar abonnement dan kan dat jaarlijks.

Moet ik een mindfulness training gevolgd hebben om aan de Sangha deel te nemen?

De Sangha is vooral bedoeld voor mensen die de 8-weekse mindfulnesstraining gevolgd hebben. Maar als je op een andere manier kennis gemaakt hebt met meditatie dan zul je je hier prima thuis voelen.

Kan ik de meditaties in de online Sangha ook op mijn smartphone zetten?

Dat kan, je kan alle meditaties downloaden. Er is ook een app, genaamd de Huddle, die je kunt downloaden op je smartphone. Je kunt daarop inloggen met de inloggegevens van onze elearning en dan heb je toegang tot alle lessen en forumes van de Sangha.

Wat nu als ik vastloop met mijn meditaties?

Je kunt altijd een beroep doen op ons. Wij zijn goed bereikbaar via de online Sangha.

Ik ben een ervaren meditator, is deze Sangha dan wat voor mij?

Je kunt het uitproberen. Neem dan een kwartaal abonnement. Waar je in ieder geval veel plezier aan hebt is de ondersteuning van elkaar.

Preview van de Online Mindfulness Sangha

Zo ziet onze online schatkamer eruit! 

Mindfulness, meditatie, retraite, coaching

De meditatie trainer is Kees Dullemond

Mijn liefde voor meditatie ontstond al vroeg. Ik maakte op mijn 18e kennis met meditatie en merkte hoe ondersteunend mediteren voor me was. Het was voor mij een manier om beter met mijn springerige aandacht om te gaan. Leren focussen en rust creëren in mijn hoofd, daar ging het mij in eerste instantie om. Later ontdekte ik meer en meer de diepere lagen van ZIJN. 
Wij gebruiken cookies